Her på siden kan du finde forskellige aronia opskrifter.
Det er vigtigt at du ikke koger aroniabær. Derfor skal du koldpresse aroniasaften og komme den i fryseren i små portioner, før du benytter saften til boller, kager eller andet.
Aroniabær er rige på antioxidanter, vitaminer og mineraler, hvilket gør dem til en sund og næringsrig ingrediens i en lang række opskrifter.
Der er mange måder at inkludere aronia bær i din kost på og her på siden kan du findes vores bedste aronia opskrifter. Aronia kan bruges i alt fra smoothies og desserter til salater og saucer. Aronia bær kan også tilføjes til bagværk, såsom muffins og boller, for at give en ekstra smag og et sundt twist.
Når du arbejder med aronia bær, er det vigtigt at huske, at de har en naturlig tæthed og syrlighed, så du måske ønsker at justere opskrifterne i overensstemmelse hermed. Men med lidt kreativitet og eksperimentering kan du nemt tilføje aronia bær til dine yndlingsretter og nyde godt af deres sundhedsmæssige fordele.
Forbrug af aronia saft
Hvor meget aronia skal du drikke?
Da arnoiasaft er rig på bl.a. antioxidanter kan der være en sundhedsmæssig fordel i at indtage aronia i din hverdag.
Hos Staudeengen anbefaler vi følgende indtagelse af arnoiasaft:
- Drik 1 dl. saft i 10 dage, (man må gerne forsætte med 1 dl. herefter)
- Herefter 1/2 dl. aroniasaft hver dag sammen med mad.
Du kan med fordel benytte friske aroniabær blandet i et morgenmadsprodukt.
Opskrift på hjemmelavet aroniasaft
En måde du kan indtage aronia på, er gennem saft.
Her hos Staudeengen er vi vilde med aroniasaft, så derfor har vi selvfølgelig også en opskrift på hvordan du laver din egen hjemmelavet aroniasaft.
Husk at aroniabær skal koldpresses i en æblepresser og fryses derefter (aroniabær må ikke varmebehandles). Det er derfor vigtigt at du koldpresser dine aroniabær og bruger i opskriften.
Opskrift på saftevand til en dejlig sommerdag:
- 3 dl. koldpresset aroniasaft
- 3/4 l vand
- Evt. æblemost
Du blander de forskellige ingredienser og så er din aroniasaft klar til at drikke.
Opskrift på aronia syltetøj
Aronia syltetøj er populært – og vi forstår godt hvorfor!
Marmeladen er perfekt til dine hjemmebagte boller og er en let måde at få mere aroniasaft ind i din kost.
Opskrift:
- 1 kg. aroniabær (skal have været på frost først)
- 300-400 g sukker
- 2 dl. vand
De frosne bær og sukker varmes op til 70 grader (De må ikke koge!).
Kog nogle æbler eller andre bær med syltesukker, bland aroniabæren i og kør en gang med stavblender.
Kom det i rene glas som er skyllet med kogende vand.
Opskrift på boller med aronia
Du kan putte aronia i dit bagværk.
Denne opskrift på boller med aronia er perfekt til morgenbordet.
Opskrift:
- 3 dl lunken væske (surmælk / mælk / vand)
- 120 g plantemargarine
- 2 æg
- 50 g. gær
- 1/2 tsk. salt
- 2 spsk. sukker
- 1 håndfuld nye skud skvalderkål. (Skylles godt, snittes fint.)
- Kerner hvad man har. Evt. også bruge the affaldet – det er kerne og skind og frugtkød.
- 2dl. havre klid.
- Proteinrigt mel til det passer
Dejen skal æltes godt, hæves til dobbelt størrelse, slåes ned, og formes til boller, hæves igen til dobbelt størelse.
Bages ved 200 grader i ca 10-15 min.
Opskrift på aronia tærte
En anden lækker opskrift hvor du benytter aronia i dit bagværk, er aronia tærte.
Tærten er super lækker og fungerer perfekt til eftermiddagskaffen.
Opskrift:
- 180 g mel
- 1 tsk. bagepulver
- 1 tsk. vaniljesukker
- 120 g. pl.marg.
- 2 spsk. sukker
- 3 æggeblommer
Fyld:
- 2 stk. revne æbler
- 200 g. aroniabær
- 2 tsk. katoffelmel
- Sukker efter smag
Pynt:
- Æggehvider piskes stive. 140 g sukker vendes forsigtig i
- 1 tsk. mandelessens
Bages v. 180 grader i 35-40 min.
Serveres med flødeskum eller creme fraiche.
Opskrift på sund aronia kage
Denne sunde kage vil med sikkerhed blive et hit.
Kagen indeholder selvfølgelig aronia, så du kan få dit daglige skud af antioxidanter.
Opskrift:
- 3 æg
- 4 dl sukker
- 2,5 dl olie
- 3 tsk. vaniljesukker
- 2 tsk. natron
- 1/2 tsk bagepulver
- 1/2 tsk salt
- 3 tsk. kanel
- 1/2 tsk kakao og nellike
- 5 dl mel
- 475 g squash revet
- 2 dl. aroniabær
Alt røres sammen på en gang.
Bages ved 180 gr. i ca 45 min.
Pyntes med kakao glasur og hakkede nødder.
Opskrift på aronia kage – “Den fra messen”
Denne kage er kendt fra vores messer.
Opskrift:
- 3 æg
- 2 1/2 dl olie
- 5 dl sukker (Man kan tage 1/2 tsk. stevia og tage 2,5 dl sukker fra)
- 5 dl mel
- 3 stk store revne gulerødder
- 1/4 tsk bagepulver
- 2 tsk. natron
- 1 tsk salt
- 2 tsk vaniljesukker
- 3 tsk. kanel
- 1/2 dl æblejuice
- 2dl. friske aroniabær eller 1/2 dl tørrede bær der sat i blød i 2 dl vand natten over(vandet fra bærerne skal ikke med i dejen).
Æg, sukker og olie røres godt sammen, resten røres i. Bages ca. 1 time ved 200 grader.
Kagen er fryseegnet.
Pynt:
- 1/2 L fløde piskes med 1 tsk vaniljesukker næsten stiv, blandes med 3 spsk. syltetøj, og piskes lidt mere stiv.
Opskrift på kanelsnegle med chokolade og aroniabær
Denne lækre opskrift på kanelsnegle med aroniabær vil helt sikkert blive et hit i familien.
Opskrift:
- 25 g. gær
- 1 dl. mælk
- 50 g. smør
- 1 æg
- 1 tsk kanel
- 1 spsk. sukker
- 250 g. hvedemel
- 10-12 muffinforme
Fyld:
- 60 g. smør
- 4 spsk. sukker
- 50 gPynte. mørk chokolade
- 2 dl. frosne aroniabær (eller 1 dl. tørrede aroniabær) sættes i 3 dl. vand natten over (man skal ikke bruge vandet)
Lad dejen hæve til dobbelt størrelse, derefter rulles den ud, hvorefter man kommer det rørte fyld på. Skæres i passende størrelse og kommes i muffinformen. Hæver derefter i 20 min.
Bages i 15-20 min.
Du kan pynte med glasur der er rørt med flormelis og aroniasaft.
Opskrift på blendede aroniabær
Har du lidt ondt i halsen eller noget andet, er det godt at tage 2 dl. frosne bær, lidt æblejuice, 1 dl A38, lidt sødestof og komme det i en blender. Drik det i løbet af dagen.
Opskrift på aronia snaps
- 2 dl aronia bær
- 1 fl. brøndum snaps
- 100 g dansk honning
Skal trække i 1/2 år
Opskrift på sunde aronia kugler
Disse små lækre kugler er perfekt som snacks
Opskrift:
- 1 dl. mandler
- 2 dl. tørrede aroniabær
- 25 stk. dadler
- 2 spsk. kakao
- 2 tsk. kanel
- 1 dl. sherry
- 2 dl. havregryn
Alt kommes i en blender. Massen rulles til kugler, der herefter trilles i kokosmel.